Gesprekskring over Mintijteer

Onlangs werd profvoetballer Abdelhak Nouri getroffen door een hartstilstand.  Zijn broer Abderrahim zei daarover: ‘De doktoren zijn vrij zeker van hun zaak dat het niet goed komt. Als hij bijkomt zou hij niet meer kunnen denken, eten, praten, lopen, zelfs waarschijnlijk niet eens iemand herkennen. Niet meer functioneren gewoon. Maar wij geven het niet op, wij geloven dat God bepaalt'.
Uit die uitspraak spreekt een enorm geloofsvertrouwen, maar een dergelijk vertrouwen is in zo’n situatie maar weinigen gegeven.
De vraag waar God is in het lijden van de mens is al zo oud als religie zelf.

In september starten we een gezamenlijke gesprekskring over deze vraag, naar aanleiding van  de roman Mintijteer van de Duitse schrijver Esther Maria Magnis (Franeker 2015, oorspronkelijke titel: Gott braucht dich nicht. Eine Bekehrung).
In dit aangrijpende boek beschrijft Magnis haar jeugd, de ziekte van haar vader en de verwoede pogingen die zij biddend met haar zus en broer doet om God zo ver te krijgen het leven van haar vader te sparen. Uiteindelijk overlijdt haar vader en moet ze verder leven met de vraag hoe een goede God dit toch kon laten gebeuren.

We bespreken het boek (dat bestaat uit drie delen) in drie avonden, en denken samen na over de vragen die hieruit naar voren komen.
De avonden vinden afwisselend in Kruis- en Paaskerk plaats, en worden geleid door Marianne Bogaard en Mirjam Buitenwerf.

Data: donderdagen 28 september (Kruiskerk), 26 oktober (Paaskerk) en 30 november (Kruiskerk). Opgave bij Marianne Bogaard ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 020-4416036) of Mirjam Buitenwerf ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 020-3312456). Aanschaffen van het boek is noodzakelijk.