Orgel in de Paaskerk

In de Paaskerk staat een fraai orgel, gebouwd in 1967 door de Fa. Leeflang uit Apeldoorn.orgel
Het heeft 2 klavieren en een pedaal.

De verbindingen in het orgel zijn mechanisch  d.w.z. dat de verbindingen van de toets naar de pijp werken, zoals je kunt zien bij een oude trekbel. Het orgel heeft 17 stemmen, alle met een ander geluid.
De organist moet, net als een schilder, (klank)kleuren mengen. Het aantal pijpen is 1101, waarvan u er enkele kunt zien aan de voor- en zijkant. Ook de hele kleine pijpjes bovenin het front spreken.

Enige tijd na de oplevering zijn de kleuren van de kast overgeschilderd in saai grijs. Vond men het te frivool? Gelukkig is in 2007 alles weer exact in de oorspronkelijke kleuren hersteld. Het past zo prachtig in het interieur van de kerk! Door de bijzondere kast is het orgel opgenomen in de fraaie uitgave van de orgelencyclopedie ‘Het Orgel’.
Het is ook te beluisteren op een CD met een aantal andere Leeflang orgels. Wie daar belangstelling voor heeft kan bij mij het besteladres krijgen.

In de jaren 2013-2014 is het orgel zeer geslaagd gerestaureerd door Orgelmakerij Reil te Heerde, volgens plan van Leo Kramer. Er kwam een geheel nieuwe windvoorziening waardoor de kast ruim een meter naar voren kwam. Enkele registers werden toegevoegd waardoor er een nieuwe, grotere, windlade gemaakt moest worden.

Huidige dispositie:
Hoofdwerk  Manuaal I                       Borstwerk   Manuaal II                      Pedaal
Prestant 8’                                          Gedekt 8’ hout                                   Subbas 16’
Roerfluit 8’                                           Roerfluit 4’                                         Gedekt 8’
Spitsgamba 8’                                   Woudfluit 2’                                        Fagot 16’
Octaaf 4’                                              Sexquialter 2 sterk v.a. f
Gedekte fluit 4’                                  Dulciaan 8’
Nasard 2 2/3’