De klokken van de Paaskerk

Voor het gemak worden de klokken van de Paaskerk aangeduid als ‘carillon’ maar een carillon/beiaard heeft minimaal 23 gegoten bronzen klokken.klok1
De Paaskerk beschikt helaas maar over 6 klokjes. Er mag geraden worden hoeveel melodieën daarmee gespeeld kunnen worden. In ieder geval: ‘kortjakje’; de overige melodieën (?) mogen verder ingevuld worden.
Toch is de Paaskerk erg blij met de klokjes, waarschijnlijk de enige in Amstelveen.

De klokken zijn in de zestiger jaren van de vorige eeuw gegoten door de Fa. Van Bergen uit Heiligerlee en deden eerst dienst bij de Pinksterkerk (Buitenveldert). Later zijn de klokken overgedragen aan de Paaskerk.
De beiaardier van de Paaskerk luidt het klokkenspel zondags 09.45 uur en 09.55 uur voorafgaand aan de kerkelijke bijeenkomsten en tijdens die bijeenkomsten wanneer het ‘Onze Vader’ wordt gebeden.
Ook wordt het klokkenspel vaak bespeeld bij uitvaarten als laatste groet vanuit de Paaskerk.

Leo Kramer (cantor-organist)
klok2