Kerkraam vol licht

De grote blikvanger in de kerkzaal van de Paaskerk is het glas-in-beton-raam. kerkraam
Nee, geen glas in lood, maar gehakt glas in beton. Gemaakt door Jan Meine Jansen in 1963. Vooral als de zon schijnt, stralen de kleuren je tegemoet. Als eerste zie je rechts de grillige vormen in rood, geel en oranje: het Pinkstervuur. Daar omheen de blauwe kleuren van zee en lucht. Blij word je daarvan.

Links staat, iets overgeheld, strak en ernstig het bruine kruis. Het lijkt verbinding te maken tussen hemel en aarde. Als de zon niet schijnt, moet je extra goed kijken om het kruis te zien, maar je weet dat het er is!

En dan een verrassing: als je heel goed kijkt, staat er nog een kruis in het raam. Een klein, bruin kruis, dat tegen het grote kruis aanleunt. Dat spreekt iedereen aan, ook kinderen. Het kleine kruis staat voor onze moeilijkheden. Als we het niet meer weten, mogen we tegen het grote kruis van Jezus leunen. Maar het raam gaat verder. In de hele kerk komen de kleuren terug in de kleine raampjes in de muren. Alsof het verhaal van licht en kleur als een boodschap de wereld ingaat. Naar alle kanten. Die boodschap van licht begint met het feest van de geboorte van Christus.

Rina Ran